«Експерти ФАО і Світового банку виявили, що через вимивання ґрунту наша країна втрачає 500 млн тонн землі щорічно. Таким чином, чорноземів вистачить лише на… 75 років. Якщо підрахувати витрати вимивання ґрунтів у грошовому еквіваленті, то ця цифра досягне 5 млрд доларів. Водночас аграрний сектор приносить ВВП 10 млрд доларів. Таким чином, це ВВП ми виробляємо внаслідок втрати родючості унікальних чорноземів», — заявив експерт.
Сповільнити цю динаміку може усвідомлене агровиробництво, яке передбачає збереження ґрунтів, а також розвиток агрострахування, яке допоможе майбутнім власникам землі навчитися мінімізувати ризики, пов’язані зі зміною клімату в Україні.
ТОП-ЗМІН В АГРОСФЕРІ,
ЯКІ, ЗГІДНО З ПРОГНОЗОМ ФАО, ВІДБУДУТЬСЯ ВЖЕ ДО 2030 РОКУ
ОЗИМА ПШЕНИЦЯ
РІПАК
до 2030 року можна очікувати сприятливих кліматичних умов для вирощування ріпаку в більшості областей Полісся, несприятливих — в областях Південного Степу;
ЯРИЙ ЯЧМІНЬ
до 2030 року можливе підвищення урожайності ярого ячменю в середньому на 15–20%. Однак у південних та південносхідних областях його урожай може зменшитись на 15–25%;
КУКУРУДЗА
максимальний рівень ризику для кукурудзи: недоотримання врожайності може сягати 20–30%, зокрема в областях Південного Степу, Харківській, Луганській, Донецькій та Дніпропетровській областях;
ПОШИРЕННЯ АРЕАЛУ ШКІДНИКІВ, ЗБУДНИКІВ ХВОРОБ, КАРАНТИННИХ ОБ’ЄКТІВ,
ЗБІЛЬШЕННЯ ЇХНЬОЇ ЧИСЕЛЬНОСТІ ТА КІЛЬКОСТІ ГЕНЕРАЦІЙ
СОНЯШНИК
до 2030 року навіть у Північному Поліссі зможуть повноцінно визрівати ранньота середньостиглі сорти соняшнику, можна очікувати високу урожайність;
СОЯ
сприятливі умови для вирощування сої збережуться до 2030 року в усіх ґрунтово-кліматичних зонах країни, крім північних і західних районів Полісся. У Степу ризик ймовірного недобору урожаю становитиме 20–30%;
ЯГОДИ
ОВОЧІ
- Диверсифікація рослинництва з урахуванням сучасного агрокліматичного районування територій.
- Селекція посухостійких із високою продуктивністю сортів і гібридів сільськогосподарських культур.
- Збільшення різноманіття культур для зміцнення резистентності агроекосистеми до зовнішніх стресів.
- Розширення посівних площ для видів і сортів сільськогосподарських культур із коротким періодом вегетації, що дасть можливість отримувати по два-три урожаї окремих культур.
- Впровадження та відновлення ефективних систем зрошення (зокрема, крапельного).
- Відновлення та створення нових полезахисних лісових смуг (агролісівництво).
- Зміщення строків сівби ярих зернових культур на більш ранні, озимих — на більш пізні дати, що забезпечить ефективне використання посівами запасів вологи у ґрунті.
- Системи моніторингу за хворобами та шкідниками.
- Удосконалення ефективної системи страхування в рослинництві.
Експерти ФАО і Світового банку виявили, що через вимивання ґрунту наша країна втрачає
500 млн тонн землі щорічно
ТЕТЯНА АДАМЕНКО:
«ПРОГНОЗИ КЛІМАТОЛОГІВ ОДНОЗНАЧНІ — ПОДАЛЬШОГО ПІДВИЩЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ НЕ УНИКНУТИ, ПИТАННЯ ТІЛЬКИ У ШВИДКОСТІ ЦЬОГО ПРОЦЕСУ»
Розкажіть, яку на разі агрометеорологічну ситуацію маємо у країні?
У якому стані зараз озимі культури на полях?
Метеорологічна зима — це тривалий період із від’ємними середньодобовими показниками
Чи всі озимі культури пережили зимовий період?
Ситуація краща, чи гірша, ніж минулого року?
Чи правда, що аграрії уже зараз відчувають нестачу вологи,
посуху на полях, навіть після зими?
Зима була майже безсніжною та відносно теплою, натомість у березні ми бачимо і мороз, і сніг.
Як це вплине на перебіг сезону весняно-польових робіт?
Ці всі явища, про які йшлось вище, так чи інакше
пов’язані зі зміною клімату, чи не так?
А взагалі, посуха і зміни температурного режиму в Україні — це взаємопов’язані речі?
Як глобальне потепління, посухи впливають і які будуть впливи у майбутньому на сільське господарство?
Який вплив на зміни клімату здійснює
безпосередньо сільське господарство?
Що агровиробники та всі ми, зрештою, можемо зробити
вже сьогодні для збереження природного балансу?
Чи є вже якісь прогнози на майбутнє:
як продовжуватиметься зміна клімату?
Що стосується темпів зміни клімату, то якщо у глобальному масштабі температура підвищилась за останні 10 років на 1 градус, то в Україні — на 1,5 градуси. Тому висновки напрошуються самі собою. Прогнози кліматологів однозначні — подальшого підвищення температури не уникнути, питання тільки у швидкості цього процесу. До 2000 року швидкість підвищення глобальної температури оцінювалась як 0,4 °С за 10 років, то зараз цей показник майже подвоївся, і може бути ще швидше.
На 1–2°C підвищилась середня температура повітря за останні 10 років
Що робити фермерам, щоб адаптуватись до змін клімату,
окрім висіву посухостійких культур?